Hoefsmid Pepijn Bakker

          Hoefsmederij Pepijn Bakker

 

Tijdens de activiteiten van Manege Stal Flicka  tussen 13.00 en 16.00 uur zal Hoefsmid Pepijn Bakker demonstraties geven van het bekappen en beslaan van paarden en pony's.
Pepijn is geen onbekende voor de paardenmarkt, hij heeft eerder demonstraties gegeven en is zelf een ervaren ruiter.

 

Pepijn Bakker1

 

Een hoefsmid is een persoon die de hoeven van een paard of ander hoefdier onderhoudt om de juiste hoefstand te behouden of te bevorderen.

Naast bekappen, randen afsnijden en bijvijlen, kan het om meerdere redenen zinvol zijn hoefijzers onder de hoeven te bevestigen. De belangrijkste reden is het voorkomen van excessieve slijtage. De hoefsmid maakt de ijzers precies op maat en bevestigt deze.

Vroeger, tot in de tweede helft van de 20e eeuw, werd de taak van hoefsmid vaak als nevenfunctie uitgeoefend door de dorpssmid. Men ging met de paarden naar de smederij, waar zij 'warm' werden beslagen. Vaak werden de paarden daartoe vastgezet in de travalje, een hoefstal bij de smederij.

In Nederland kan iedereen zich hoefsmid noemen sinds de rijkserkenning voor de beroepsbeoefenaren is afgeschaft. Er bestaat nog wel een vakopleiding, goed opgeleide hoefsmeden hebben onder meer een grote kennis van de anatomie van het paard. De meeste hoefsmeden komen met hun bedrijfswagen naar de klant en hebben verschillende maten hoefijzers in voorraad zodat zij 'koud' kunnen beslaan.

Pepijn Bakker2

 

De Paardenmarkt Heenvliet in beeld

Bekijk onze uitgebreide fotogallerij
TERUG