Arresleeclub Glijen en Rijen

                                                

                                                    
 

De arresleeclub en menvereniging Glijen en Rijen is opgericht op 29 maart, 1963, en is daarmee de oudste arresleeclub van Nederland.

De winter van ‘62/’63 was de koudste winter sinds 1789. Er lag ongeveer een halve meter ijs. De meeste boeren hadden nog wel een tikker of arreslee met tuig, bellen, klokkenspel, pluimen enz. Daar werd het paard voor gespannen.

Op die datum werd er een eerste tocht georganiseerd hoewel er ook in de jaren ’50 al gezamenlijk werd getikkerd. Er werd toen ook al ringsteken georganiseerd. Zelfs 43 arresleden waren er toen aanwezig. Dat was geweldig. Nu, 61 jaar later, worden er nog steeds ritten georganiseerd en genieten we daar met elkaar nog steeds van. In totaal zijn er nog zo’n 75 leden uit de wijde regio bij ons in de vereniging die in Alblasserdam is opgericht. Ze zijn niet allemaal rijdend lid, maar zo ongeveer de helft wel.

Er is een grote variatie aan paarden, rijtuigen, boerenwagens, sleden en toebehoren. Onze rit op Hemelvaartsdag is dan ook opgenomen in het immaterieel erfgoed. Dit jaar rijden we die voor de 61ste keer door de prachtige Alblasserwaard en is altijd weer genieten. 

Ook ringsteken op koningsdag en om het jaar op onze St Jacobus paardenmarkt is iets wat jaarlijks terugkeert op de agenda. We zijn een hechte vereniging en daar waar mogelijk helpen we elkaar.

   De Paardenmarkt Heenvliet in beeld

Bekijk onze uitgebreide fotogallerij
TERUG